A rosacea, vagyis tartós arcpír fokozatosan jelentkezik és apránként keseríti meg az emberek életét. Három stádiumát különböztetjük meg.

A rosacea stádiumai

  1. Rosacea stádium

Az arc kipirul. Ez a pirosság azonban nemcsak időszakos, mint sportolás után, hanem tartós bőrpír állapot. Ebben a kezdeti stádiumban a tágult, azaz megpattant kis piros erek már elvékonyodtak, és átütve a száraz bőrön szabad szemmel is (vagy nagyítóval) jól láthatók.

  1. Rosacea stádium

Apró göbök is jelentkeznek az arcon, orron. Ezek külsőleg kis pattanáshoz hasonlítanak, de tartósabban megmaradnak.

  1. Rosacea stádium

A legsúlyosabb stádium, amikor már több helyen is nagyobb csomók csúfítják el az arcot komoly aknés elváltozással. Nőknél gyakoribb, férfiaknál viszont súlyosabb formában fordulhat elő.

Belső okok, amelyek kiválthatják, fokozhatják a rosaceát

A rosacea kialakulásának számos oka lehet:

  • fokozott stresszhatás,
  • a hormonegyensúly változása,
  • allergia,
  • gyógyszerhatás, de leggyakrabban
  • kezeletlen gasztroenterológiai probléma, mint felszívódási gondok a vastagbélben, vagy a gyomorsavegyensúly felborulása.

Mindkét utóbbi esetben az arcon is megmutatkoznak a gondok rosacea formájában.
Ezt nevezi a köznyelv “borvirágnak”, ami azzal magyarázható, hogy az alkohol emésztési zavart okoz, amely gyomorsav problémákat idéz elő.

Bűnös lehet még a Helicobacter pylori vagy a Candida albicans (https://hu.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans ) is, amennyiben a szervezetben normális fölötti mennyiséget diagnosztizálnak belőlük.  Mindkét esetet sürgősen kezelni kell antibiotikummal és speciális diétával.  Erre különös figyelmet kell fordítani, mert a kezeletlen helicobacter akár gyomorrák kialakulását is okozhatja.

A rosacea kezelése

A stádiumának megfelelően mindig meg kell keresni a kialakulásának belső okait is. A gyulladt rosacea ugyanis egy szervi betegség bőrön jelenkező “üzenete”. Nem érdemes csak tüneti megoldással, antibiotikumos, szteroidos krémekkel próbálkozni, hisz csak átmenetileg javulhat az állapot. Amint abbahagyjuk ezek alkalmazását, a gondjaink újra vissza fognak térni, mégpedig sokkal súlyosabb állapotban.

Elengedhetetlen az életmódváltás és a tudatos, helyes táplálkozás addig is, ameddig az okokat ki nem derítjük és a tüneteket nem tudjuk megfelelően kezelni.

A Natur Klinika speciális Veinwave rosacea-, hajszálérkezelése segít esztétikailag korrigálni a rosacea következtében tartósan kitágult és megpattant erek zavaró problémáját.

Azokon a rosacea-, hajszálérgondokon, amelyek „maguktól már nem fognak elmúlni”, ez jelenleg az egyetlen hatékony, mellékhatásmentes eljárás. A Natur Klinika közel 20 éve segít pácienseinek a Veinwave TC 3000 eljárással.

Ha eddig semmi sem segített, érdemes felkeresned bennünket. Bízz a szakmai rutinunkban (https://naturklinika.hu/bemutatkozas/ ) és egyedi rosacea-, hajszálérkezelésünkben.